Het is bijna altijd mogelijk om te besparen op verpakkingen. Natuurlijk door slim in te kopen, maar ook door de eigen wensen en het daadwerkelijke gebruik van jouw kartonnen dozen nog eens kritisch onder de loep te nemen.

Zo is het verstandig om regelmatig te bekijken hoeveel dozen je eigenlijk gebruikt. Afhankelijk van de doorloopsnelheid kan dat bijvoorbeeld jaarlijks of tweejaarlijks. Je kunt dan aan de hand van de volgende vijf vragen jouw gebruik bijstellen en besparingen realiseren:

 1. Heb je deze kartondikte nog steeds nodig?
  Door nieuwe ontwikkelingen komen er regelmatig dunnere materialen op de markt die even sterk zijn als de oudere, dikkere kwaliteiten. Dunner karton is goedkoper.
 2. Hoeveel verbruik je echt?
  Een stijgende of juist dalende omzet kan betekenen dat je verbruik anders is dan verwacht. Dan kan het verstandig zijn om jouw ordergroottes daarop aan te passen.
 3. Maatwerk kan geld besparen
  Maatwerk roept al snel het idee op dat het kostbaar is. Maar dat is lang niet altijd het geval. Een maatwerkdoos kan goedkoper uitvallen dan een standaarddoos, als je alle kosten meerekent. Is de standaarddoos eigenlijk iets te groot, dan wegen de kosten voor het materiaal en voor het opvullen van de standaarddoos ook mee. Zo wijst recent onderzoek uit dat de gemiddelde verpakking 30 à 40% lucht bevat. Dat is natuurlijk zonde! (bron: Vlaams Instituut voor de Logistiek vil.be )
 4. Zelfsluitend of handmatig sluiten?
  Een zelfsluitende doos is iets duurder, maar bespaart werktijd omdat de doos niet meer met tape gesloten hoeft te worden. Bij grotere aantallen kan een zelfsluitende doos dan toch aantrekkelijker zijn.
 5. Minder diversiteit binnen jouw dozen
  Heb je verschillende soorten dozen op voorraad, dan kan het interessant zijn om de diversiteit te verminderen. Daarmee bespaar je niet alleen ruimte, maar door minder soorten dozen in een grotere oplage te bestellen, spaar je tevens kosten uit. Een goede leverancier denkt met je mee en kan je voorrekenen of dit lonend is.

Wil je besparen op jouw verpakkingen?

Wij denken graag met je mee. Dankzij onze ervaring en onze contacten binnen de branche weten we vrijwel altijd besparingen te realiseren voor onze klanten. Bel ons of mail je vraag  via +31(0)33 20 22 165 of info@packcompany.nl en wij nemen direct contact met je op.