Een sterk verbeterde ROI van een verpakkingsproces

Deel dit bericht:

Als logistiek manager heb je met veel verpakkingsvraagstukken te maken:

 • Heb ik wel de juiste kwaliteit doos voor mijn productassortiment?
 • Hoe vervoer ik zo min mogelijk lucht?
 • Hoe kan ik de productiviteit verhogen?
 • Op welke wijze automatiseer ik het verpakkingsproces en verbeter ik tegelijkertijd de ROI?

Voor elke vraag is er gelukkig een antwoord. En voor elk probleem heeft Pack Company een passende oplossing. Dat ontdekte ook een logistiek manager van een bekende leverancier van montage- en bevestigingsmaterialen. Op zijn verzoek deden we een analyse en optimaliseerden we vervolgens het volledige verpakkingsproces. En dat zorgde voor een enorme verbetering van de ROI!

Het verpakkingsvraagstuk

Met meer dan 100.000 producten in het assortiment en duizenden verzendingen per dag is een efficiënt verpakkingsproces een absolute noodzaak voor deze leverancier. De juiste doos, op het juiste moment op de juiste plek in de logistieke keten, maakt voor deze klant het grote verschil.

Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, want de logistiek manager liep tegen de volgende uitdagingen en hindernissen aan:

 1. De kwaliteit van de dozen liet te wensen over en een andere verpakking was dringend gewenst. Dat zorgde voor de nodige hoofdbrekens over de juiste specificaties van nieuwe dozen.
 2. Het 15 jaar oude machinepark was aan vernieuwing toe. Maar welke machine past het beste bij het brede productassortiment? Hoe implementeer je een nieuwe verpakkingsmachine én verbeter je bovendien de ROI?

Kostenbesparing op de doos

De logistiek manager kende Pack Company via zijn vorige job. Die eerdere samenwerking was voor hem voldoende reden om opnieuw bij ons aan te kloppen. Op ons advies werd de oude doos vervangen door een doos van hogere kwaliteit, die bovendien minder kostte. Dat zorgde direct voor een besparing én voor een soepeler proces.

De logistiek manager (op zijn verzoek anoniem) vertelt hoe dat in zijn werk ging: ‘Op advies van Pack Company zijn de specificaties van de doos aangepast. Hierbij werden de specificaties van de machineleverancier niet klakkeloos overgenomen. Pack Company keek hierbij naar het totaalplaatje van de klant, naar het hele logistieke proces, de soort producten en meer.

Dat zorgde voor exact de juiste maat en kwaliteit doos: niks meer dan dat maar ook niks minder. Zo werden de kosten van de doos niet hoger dan strikt nodig was en werd tegelijkertijd de kwaliteit van de producten gewaarborgd. Dankzij de juiste specificaties zijn de dozen bovendien beter te stapelen op de pallet zonder overhang. Dit voorkomt veel schades en resulteert in lagere transportkosten.

Daarnaast werken we nu met een andere maat doos die 5 centimeter hoger is. De positieve impact hiervan was veel groter dan verwacht. Doordat er veel meer 1-doos-zendingen in plaats van 2-doos-zendingen verstuurd worden, zijn de transportkosten enorm verlaagd.’

Kostenbesparing op de machine

Vanwege dit resultaat betrok de logistiek manager ons ook bij de vervanging van het nieuwe machinepark. Doel van die vervanging was om het verpakkingsproces soepeler en efficiënter te laten verlopen. Tegelijkertijd moest er antwoord komen op de volgende belangrijke vragen:

 • Welke specificaties van de dozen en deksels zijn nodig voor de verpakkingsmachine, specifiek voor ons product?
 • Hoe moet de doos opgezet worden?
 • Wat is de beste manier om de dozen te sluiten?
 • Met welk formaat kan je het meest efficiënt dozen stapelen op de pallet?
 • Hoe kunnen we het verpakkingsproces zo optimaliseren dat we kosten besparen en liefst ook CO²?
Verpakkingsmachine ROI en advies

Jan Koelewijn van Pack Company: ‘op basis van de geformuleerde wensen en vragen hebben we twee aanbieders vergeleken die een vergelijkbare oplossing hadden, namelijk een hoogte-reductiesysteem. Daarbij hebben we uiteindelijk gekozen voor de machine van B+ Equipment, die twee belangrijke eigenschappen had waarmee we veel taken konden automatiseren:

 1. Twee nieuwe trayopzetters
  Op één trayopzetter kan een volledige pallet geplaatst worden. Hierdoor hoeft de operator geen verpakkingen meer van de pallet in de machine te zetten.
 2. Dozen op maat middels een hoogte-reductiesysteem
  Hierdoor is minder opvulmateriaal nodig, is de hoogte van de doos geoptimaliseerd en is er minder massa tijdens transport.

Het resultaat mag er zijn: een hoge kostenbesparing én een CO² besparing.’

Het proces en de samenwerking

De logistiek manager ervaart de samenwerking met Pack Company als erg prettig: ‘het mooie aan Pack Company is de adviserende en meedenkende rol die ze vervullen. Je weet dat er iemand bovenop zit die er verstand van heeft. Bij Pack Company snappen ze echt waar ze het over hebben. Wij werden daardoor voor een groot deel ontzorgd.’

Jan Koelewijn van Pack Company vult aan: ‘wij vinden het belangrijk om nauw betrokken te zijn. In dit geval hebben we alle vergaderingen over de keus en aanschaf van de nieuwe machine bijgewoond. Hierdoor konden we on the spot advies geven en actie nemen.’

‘Daarnaast is de communicatie ook prettig’, benadrukt de logistiek manager. ‘Door de grote betrokkenheid waren de lijntjes kort en konden we snel schakelen.’

Na de implementatie van het machinepark blijft Pack Company betrokken en voert bijvoorbeeld regelmatig een kwaliteitscontrole uit.

ROI verbeterd met een factor 3

De nieuwe machine, de nieuwe trayopzetters, de aangepaste kwaliteit dozen en de aangepaste hoogte van de doos hebben gezorgd voor enorme kostenbesparingen. Besparingen die bovendien ver boven verwachting lagen. Zoveel zelfs dat de geplande ROI op de machine met een factor 3 verbeterd is: zo ging de terugverdientijd van 12 naar 4,5 jaar. *

Maar dat is niet het enige voordeel van de vervanging van de verpakkingsmachine. Deze zorgt ook voor veel lagere personeelskosten én draagt bij aan een lagere CO² uitstoot, doordat nu veel minder dozen en lucht vervoerd wordt.

Dat zijn in onze ogen grote winstpunten.

* In deze specifieke case was de oorspronkelijke terugverdientijd 12 jaar, wat relatief lang is. Stap je over van een handmatig verpakkingsproces naar een geautomatiseerd proces dan is de terugverdientijd normaal gesproken veel korter.

‘Het mooie aan Pack Company is de adviserende en meedenkende rol die ze vervullen. Je weet dat er iemand bovenop zit die er verstand van heeft. Bij Pack Company snappen ze echt waar ze het over hebben. Wij werden daardoor voor een groot deel ontzorgd.’

Advies over jouw verpakkingsproces?

Heb je vragen over deze case of over de mogelijke terugverdientijd van een verpakkingsmachine? We vertellen er graag meer over, want de besparingen zijn erg interessant.

Dankzij onze brede ervaring, kennis, onafhankelijke positie en connecties binnen de branche zorgen we ervoor dat ook uw verpakkingsproces beter wordt en meer rendement oplevert. We denken graag mee. Hoe pittiger de uitdaging, hoe leuker wij het vinden om daar onze tanden in te zetten!

Een telefoontje werkt het snelst, maar een mailtje kan natuurlijk ook.
Dan krijg je meestal dezelfde dag nog antwoord: +31(0)33 20 22 165 of info@packcompany.local

Case Study Verpakkingsmachine

We ondersteunden Omoda bij de implementatie van een nieuwe verpakkingsmachine en de automatisering van het verpakkingsproces. 

Die aanpassingen zorgden voor een aantal significante verbeteringen:

 • Verdubbeling van het aantal pakketten per uur
 • 25% minder transportvolume
 • Lagere werkdruk
Huubv2
Group 10

Bel ons +31 (0)33 20 22 165

Group 11

Mail ons info@packcompany.nl

CONTACT

Offerte aanvragen

checkmark
Altijd reactie binnen 1-2 werkdagen
checkmark
Advies en prijsopgave zonder verplichtingen
 • De minimale oplage voor verpakkingen is 5.000 stuks.