Veel vragen over karton hebben te maken met de kwaliteit en sterkte van karton. Is dikker karton altijd sterker? Waar moet u op letten als u wilt weten of karton sterk genoeg is voor uw doel?
We vertellen er graag iets meer over.

Golfkarton wordt gemaakt van papier: wanneer we één of twee lagen papier combineren met een gegolfd papier spreken wij van golfkarton.

Tot een gewicht van 179 gram per vierkante meter spreken we van papier. Vanaf 180 gram is sprake van vouwkarton dat een gewicht van maximaal 499 gram per vierkante meter kan hebben. Deze gewichtsrange van 180 tot 499 gram laat al zien dat er veel variatie in dikte en sterkte mogelijk is. Bij een gewicht boven de 500 gram spreken wij van massief karton dat uit drie tot zes lagen papier bestaat die in natte toestand op elkaar geperst worden.

Hoe bepaalt u nu of de sterkte en/of eigenschappen van een bepaald karton toereikend zijn voor bepaalde doeleinden? U wilt immers geen karton van te zware kwaliteit hebben. Dat is niet alleen duurder in aanschaf, maar ook in opslag en transport. Een goede match tussen eisen en kartonsterkte is daarom van belang.

De dikte van karton is niet per se recht evenredig met de sterkte van karton. De kwaliteit en sterkte worden vooral bepaald door de materialen waaruit karton is opgebouwd.

Bij een doos van golfkarton hebben wij te maken met gegolfd papier dat tussen een Buitenliner en een Binnenliner zit geplakt: de laag aan de buitenkant respectievelijk aan de binnenkant van de doos. De zogenaamde Tussenliner vormt de tussenlaag wanneer er een dubbele golf wordt ingezet. De golf bestaat vaak uit de papiersoort Wellenstof, maar hiervoor kunnen ook andere papiersoorten worden ingezet. Voor de Tussen- en Binnenliners van de dozen wordt veelal Testliner ingezet. De Buitenliner bestaat uit Testliner of Kraftliner. De keuze van het papier is afhankelijk van de eisen die voor de verpakking worden gesteld.

Elke laag heeft een eigen kwaliteit en sterkte. Die wordt voornamelijk bepaald door het type golf, het gewicht en de materialen waaruit deze drie elementen bestaan. Zo maakt het bijvoorbeeld uit of een element van gerecycled materiaal is of van volledig nieuw materiaal. Door het recyclen verliest de houtpulp namelijk altijd iets aan kracht. Nieuw materiaal is daardoor sterker dan gerecycled materiaal.

Ook het gebruik van een of meerdere lagen met vochtwerende eigenschappen kan de sterkte en stevigheid vergroten. Massief karton kan zelfs in een waterdichte uitvoering worden geleverd. Dit karton heet Sapino.

Bij het bepalen van de sterkte van karton kijken we naar twee eigenschappen: de stapelkracht en de doorsteekweerstand. De stapelkracht laat zien hoeveel een karton kan dragen zonder in te zakken. De doorsteekweerstand geeft aan hoeveel kracht nodig is om karton te doorboren met een scherp voorwerp. Dat laatste is goed om te weten als de beschermende factor van een kartonnen verpakking belangrijk is. Bijvoorbeeld omdat een verpakking ongeschonden bij uw klant moet aankomen.