MOSH MOAH. Als je in de voedselindustrie werkt heb je er misschien weleens van gehoord. Toch is het onder veel mensen onbekend terwijl het voor veilig voedsel een belangrijk gegeven is om te weten wat het is.   

Waar staan MOSH en MOAH voor?  

MOSH betekent Mineral Oil Saturated Hydrocarbons 

MOAH betekent Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons 

Het zijn beide groepen van chemische verbindingen die vaak worden aangetroffen in minerale oliën. Deze stoffen kunnen via verschillende wegen in het voedsel terecht komen. Bijvoorbeeld door verpakkingsmaterialen, smeermiddelen van machines in de voedselverwerkende industrie of via milieuverontreiniging. Hoe je voorkomt dat deze oliën via je verpakkingsmaterialen in het voedsel komen, bespreken we verder in dit blog.  

Gezondheidsrisico’s 

MOSH kan zich ophopen in het menselijk lichaam en dan met name in de lever en lymfeklieren. Het precieze risico is nog niet vastgesteld maar dat het kan leiden tot gezondheidsproblemen is duidelijk. 

MOAH wordt als mogelijk kankerverwekkend gezien. Dit omdat sommige aromatische koolwaterstoffen kankerverwekkende eigenschappen kunnen hebben.  

Hoe voorkom je MOSH en MOAH? 

  • Breng extra barrièrelagen aan op de binnenzijde van de verpakkingen om het overbrengen van MOSH en MOAH te voorkomen. Denk hierbij aan het coaten van de binnenkant van de verpakking met materialen zoals PE, aluminiumfolie of polyvinylidenchloride (PVDC). 
  • Gebruik zoveel mogelijk nieuw papier en karton voor verpakkingen die direct in contact komen met voedsel in plaats van gerecycled karton. Dit omdat het mogelijk is dat gerecycled karton oliemineralen bevat. 
  • Zorg ervoor dat de inkt, lijm en coating van de verpakking voldoen aan strenge veiligheidseisen en geen bronnen van MOSH en MOAH zijn. 
  • Houd productielijnen schoon en goed onderhouden om overbrenging op de verpakking te voorkomen. 
  • Minimaliseer het gebruik van smeermiddelen en andere materialen op de productielijnen die MOSH en MOAH kunnen bevatten.
  • Volg de wetgeving en richtlijnen van organisaties zoals de European Food Safety Authority.

We kunnen dus concluderen dat MOSH en MOAH zeer belangrijk zijn om te voorkomen in je voedselverpakking. Bij Pack Company hebben wij veel ervaring met verpakkingen voor voedsel. Zo werken we met bakkerijen maar bijvoorbeeld ook met voedingsproducenten. Heb je nog vragen over het voorkomen van MOSH en MOAH of wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.  

Auteur Joël Beekhuis

Welke cookies zijn er?

We maken onderscheid tussen verschillende soorten cookies

Functionele cookies

We gebruiken zowel sessie-cookies (vervallen wanneer de webbrowser wordt afgesloten) en blijvende cookies (blijven op je apparaat tenzij deze worden gewist). Hieronder volgt een overzicht van de cookies waar we gebruik van maken.

Analytische cookies

We gebruiken zowel sessie-cookies (vervallen wanneer de webbrowser wordt afgesloten) en blijvende cookies (blijven op je apparaat tenzij deze worden gewist). Hieronder volgt een overzicht van de cookies waar we gebruik van maken.

Tracking cookies

We gebruiken zowel sessie-cookies (vervallen wanneer de webbrowser wordt afgesloten) en blijvende cookies (blijven op je apparaat tenzij deze worden gewist). Hieronder volgt een overzicht van de cookies waar we gebruik van maken.

Social media plug-in cookies

We gebruiken zowel sessie-cookies (vervallen wanneer de webbrowser wordt afgesloten) en blijvende cookies (blijven op je apparaat tenzij deze worden gewist). Hieronder volgt een overzicht van de cookies waar we gebruik van maken.

Maak een afspraak

Waar kunnen wij je mee helpen?

"*" indicates required fields