E-commerce is booming! Zeg nou zelf, wie heeft er nog nooit een pakketje online besteld? Elke verzending wordt uiteraard goed verpakt want deze gaat mee met vervoerders zoals DHL, PostNL, DPD of Budbee. Sommige verzenders verpakken de producten in plastic; anderen verpakken het in kartonnen dozen. Met name die laatste kan voor ergernis zorgen, want wie kent nou niet die veel te grote doos met maar één artikel? Een verpakkingsmachine kan een oplossing zijn voor dit probleem. In dit blog nemen we je mee in de wereld van verpakkingsmachines.

Waarom is een verpakkingsmachine belangrijk voor de e-commerce en logistiek?

Bedrijven hebben verschillende redenen om te gaan automatiseren door een verpakkingsmachine aan te schaffen. De 3 belangrijkste redenen om een verpakkingsmachine aan te schaffen volgens ons zijn:

1. Verhogen van de omzet

De nummer 1 reden voor de aanschaf van een verpakkingsmachine is om meer output te kunnen draaien, zonder dat je meer personeel nodig hebt. Loop je tegen de grenzen van je capaciteit aan? Is het lastig om goed personeel aan te trekken. Automatiseren van het inpakproces helpt om jouw capaciteit te vergroten. Meer orders leiden tot meer omzet, meer omzet leidt tot snellere groei en een snellere groei leidt tot meer winst. Uiteindelijk is het doel van elke onderneming om winst maken.

2. Kostenreductie

Wanneer je voldoende zendingen hebt dan kan je de aanschaf van een verpakkingsmachine vrij snel terugverdienen. Je kan namelijk meer orders verwerken in minder tijd en hebt minder personeel nodig, of je kan de output van jouw organisatie verhogen zonder dat je meer personeel nodig hebt. Wanneer je de mogelijkheid hebt om meer op maat te gaan verpakken verlaag je ook nog eens de transportkosten. Een win-win situatie!

3. Verminderen van lucht

Een veel te grote verpakking of een doos volgepropt met opvulmateriaal, voor eindklanten is dit vaak een grote ergernis. Oplossing? Luchtreductie! Dit kan door een verpakkingsmachine die per pakketje de hoogte van de verpakking reduceert of volledig op maat verpakt. Op deze manier verminder je lucht in de verpakking, verpak je dus duurzamer en voldoe je aan de Europese wetgeving (een verpakking dient voor minimaal 40% gevuld te zijn). Daarnaast verstuur je minder massa, wat jou ook een voordeel in de vervoerskosten kan opleveren.

Waar te beginnen met automatiseren?

Goede vraag! Om die vraag te kunnen beantwoorden zullen we moeten kijken naar hoe het interne proces is opgedeeld, namelijk in twee delen:

  • Front-of-line
  • End-of-line

Front-of-line automatiseringsoplossingen

Front-of-line zegt het eigenlijk al: het begin van je inpakproces waarbij met name gekeken wordt naar de doos/tray opzetters. Hoeveel opzetters heb ik nodig? Welke bodemformaten (lengte*breedte) kan ik gebruiken? Dit zijn vragen die je zult moeten beantwoorden om te bepalen welke ‘case erector’ je nodig hebt. Nadat de doos of tray opgezet is kan je ervoor kiezen om een ‘license plate’ toe te voegen door middel van een label of een print unit. Op deze manier kan je de order straks koppelen aan de doos om volautomatisch het verzendlabel erop te laten plakken.

Top 5 verpakkingsmachines/fabrikanten front-of-line

Wanneer we spreken over front-of-line verpakkingsmachines dan hebben we het dus over doos en tray opzetters, oftewel case erectors. Er zijn veel leveranciers van dit soort opzetmachines. Een case erector is daardoor ook vrij snel te implementeren in jouw verpakkingsproces en dit is daarom ook de eerste stap in het automatiseringstraject.

Waarom kiezen bedrijven voor een doosopzetmachine/case erector?

  • Tijdsbesparing
  • Kostenbesparing
  • Verhoging van de productiviteit
  • Gemak

Een doos/tray opzetter vraagt om een (kleine) investering maar is vrij snel terug te verdienen. Zeker als je kiest voor een instapmodel dat gemakkelijk te implementeren is. Onderstaand een overzicht van onze keuzes.

1. Lantech case/tray erector

Met stip op 1 staan de opzetters van Lantech. Degelijk, betrouwbaar en een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. Binnen zowel de case- als de tray erector series bestaan verschillende types welke verschillen op:

  • Output
  • Type sluiting
  • Formaat doos
  • Aantal op te zetten formaten

Wanneer je kiest om in plaats van een case (doos) een tray op te zetten, dan heeft Lantech ook speciaal een lijn met tray erectors voor. Voordeel van een tray ten opzichte van een Amerikaanse vouwdoos is de stabiele onderkant en de nauwkeurige afmetingen doordat het een stansartikel is. Een tray is vaak een duurdere oplossing dan een Amerikaanse vouwdoos, dit is wel weer afhankelijk van het formaat. Hiervoor kan je het beste het advies van een professional inwinnen om tot een juiste keuze te komen.

Meer informatie:

2. TechNikkels

TechNikkels, opgericht in 2003 en van Nederlandse bodem, is gespecialiseerd in flexibele afvul- en verpakkingsmachines speciaal ontwikkeld voor lijnen waarop een grote variatie aan producten wordt verwerkt. Hierdoor heeft TechNikkels ook goede doosopzetters. Ook hier bestaan verschillende types welke verschillen op:

  • Output
  • Formaat doos
  • Aantal op te zetten doos

De focus bij TechNikkels ligt minder op de e-commerce, maar recent hebben ze wel een mooie installatie neergezet bij een grote e-commerce speler. Een outsider om in de gaten te houden en een partij die ‘Hollands maatwerk’ kan leveren.

Meer informatie over de opzetters van TechNikkels.

3. See (Sealed Air) case/tray erectors

De tray erectors van See worden in combinatie geleverd met de I-Pack machines van dezelfde fabrikant. (Verder in deze blog gaan we in op de oplossing van See voor de end-of-line automatiseringsoplossingen). De tray erectors van See zijn betrouwbare machines die stevig zijn gebouwd.

See heeft 3 verschillende opzetters:

  1. Fefco 0200 Case Erector: opzetter voor standaard Amerikaanse vouwdozen
  1. Fefco 0453 Tray Erector: tray opzetter met handinvoer
  1. Super Eco Tray Erector: tray opzetter met pallet invoer. Er kan hier een volledige pallet met karton worden geplaatst in de het magazijn van de opzetter, dit bespaart veel tijd voor de Operators.

Dit is een kort overzicht van de I-Pack oplossingen waarin ook de opzetters beschreven staan.

4. CF20TX dozenopzetmachine (De Witt Eindverpakkingssystemen)

De CF20TX is een volautomatische dozenopzetmachine voor Amerikaanse Vouwdozen. De dozen worden opgezet en gesloten met tape. Deze machine is gemakkelijk te bedienen en laag in aanschaf.

Meer informatie over de CF20TX dozenopzetmachine.

5. CF10T/SIAT SK20 dozenopzetmachine

Tot slot, de meest simpele doosopzetter die er is, de CF10T/SIAT SK20. De planodoos wordt handmatig op de machine gezet, vastgehouden door 2 pneumatische kleppen en wordt door de operator zelf gevuld. Om de doos te sluiten kan je gebruik maken van een handmatige taperoller of je schuift de doos door een doossluitmachine (zie end-of-line oplossingen).

Deze opzetter is te koop bij meerdere partijen.

End-of-line automatiseringsoplossingen

Wanneer de bestelde goederen in de doos gepickt zijn, moet de doos ook gesloten worden. Het einde van jouw inpakproces wordt end-of-line genoemd. Hier worden machines gebruikt die de dozen sluiten en/of in hoogte reduceren. Wanneer de doos gesloten is kan je ervoor kiezen om met een scanner de zendingen te scannen. Doel: de pakketten sorteren in de verschillende ‘shoots’. Aantal redenen om wel te sorteren:

  • Route van het busje
  • Je werkt met verschillende vervoerders
  • Elke ‘shoot’ is een aparte vestiging

Top 5 end-of-line verpakkingsmachines met een vast bodemformaat

Afhankelijk van hoe jij jouw inpakproces hebt ingericht, past hier ook weer een bepaalde end-of-line verpakkingsmachine bij. Er zijn veel verschillende soorten machines, van instapniveau tot meer geavanceerd door ook in hoogte te kunnen reduceren. Onderstaand onze top 5 sluitmachines.

1. Cut’it EVO (Ranpak)

Voor ons de nummer 1 voor het end-of-line proces: de Cut’it EVO van Ranpak. Deze hoogtereductiemachine past automatische de hoogte aan waar de doos gesloten moet worden. De inhoud van de doos wordt automatisch gemeten op hoogte waarna de doos op die hoogte ingesneden wordt. De Cut’it EVO plaatst een deksel welke de doos afsluit. Resultaat: een verzenddoos die een minimale hoeveelheid lucht verstuurd en zo kostenefficiënt mogelijk is klaargemaakt voor verzending. Optioneel voor de Cut’it EVO is de module ‘Multi Lid’. Hierdoor kan je eenvoudig opschalen naar verschillende dekselmagazijnen en dus meerdere doosformaten sluiten met één machine.

Ranpak heeft in het verleden wat problemen gehad toen zij de volledige productie zelf in huis hebben gehaald. Inmiddels zijn deze problemen verholpen en leveren ze degelijke machines. Ook het servicelevel hebben zij verbeterd, alhoewel dit altijd nog beter kan.

Benieuwd hoe de Cut’it EVO in te werk gaat? Bekijk de video.

2. I-Pack (See/Sealed Air)

Het paradepaardje van See/Sealed Air voor het opzetten, sluiten en in hoogte reduceren van de Amerikaanse vouwdoos: de I-Pack. Dit is een totaalconcept voor zowel front-of-line als end-of-line. Je kan kiezen uit de volgende opties:

  • Box making: kies je voor een tray of voor een Amerikaanse vouwdoos
    • Optioneel: verlengd dekselmagazijn of direct feed vanaf de pallet
  • Box Closing: kies je voor de nano, standaard of extra large machine?
    • Optioneel: Meerdere dekselmagazijnen en (foto)documentatie van de verpakking na sluiting

De output is vergelijkbaar met de machines van Ranpak, namelijk tot 900 dozen per uur op papier. De I-Pack draait al een tijdje mee en is dan ook een betrouwbare, degelijke machine. Helaas is de serviceafdeling van See/B+ niet altijd even snel, waardoor er vertragingen kunnen optreden wanneer je zaken aan je installatie wil aanpassen.

In deze video bekijk je de I-Pack van See/Sealed Air.

3. Jivaro (Savoye)

De Jivaro machines bieden een kwalitatief hoogwaardige en effectieve verpakking. Naast de standaard Jivaro is er ook de E-Jivaro welke geschikt is voor brievenbuspakketten. Net als de overige end-of-line oplossingen verlaagt de Jivaro de hoogte van de verzenddoos tot de minimale hoogte die nodig is. Daardoor kan een zo klein mogelijk pakketje verzonden worden naar jouw klant. De multi-store module maakt het mogelijk om tot vier voorbedrukte deksels toe te passen.

Meer weten over de Jivaro van Savoye? Bekijk de video.

4. e-Cube (See/Sealed Air)

Een andere end-of-line oplossing die See/Sealed Air biedt is de e-Cube. Deze wordt vaak achter een Lantech opzetmachine geplaatst en sluit de verpakking net op een andere manier. Waar de I-Pack werkt met een doos-deksel principe, sluit de e-Cube de doos vanuit ‘de doos zelf’. De opgezette Amerikaanse vouwdoos is net wat groter dan de dozen bij een I-Pack. De e-Cube snijdt de randen in en gebruikt de kleppen om de doos mee af te sluiten. Het materiaalgebruik ligt hierdoor vaak hoger dan wanneer je een I-Pack gebruikt.

In deze video kan je de e-Cube van See/Sealed Air bekijken.

5. Lid’it! (Lantech)

De Lid’it! zegt het eigenlijk al: het nauwkeurig plaatsen van een deksel op de doos. Makkelijk te bedienen en geschikt voor twee tot drie verschillende hoogtes. Een goedkopere machine als end-of-line oplossing. Deze manier van sluiten is een simpele maar wel automatische manier voor het sluiten van je zendingen. Het enige wat deze machine doet is het aanbrengen/verlijmen van een deksel op een doos, dit is dus geen hoogtereductiesysteem.

Benieuwd hoe de Lid’it! van Lantech dozen sluit? Je ziet het in deze video.

Volautomatische verpakkingsmachines die volledig op maat inpakken

Tot slot, hebben we de volautomatische verpakkingsmachines. Volautomatische verpakkingsmachines zijn nagenoeg volledig autonoom. Het enige wat de operator moet doen is de het product in de machine leggen. Bij deze oplossingen wordt er niet in doos gepickt, daarom heb je een andere drager nodig voor het orderpickproces. Bij de meeste logistieke/e-commerce partijen waar wij over de vloer komen, is de doos ook de drager in het pickproces. Het is dus belangrijk om dit te realiseren, omdat je op een andere manier moet gaan picken. Wanneer je veel verschillende producten per order verpakt, is dit vaak niet de juiste oplossing.

In tegenstelling tot de front-of-line en end-of-line machines hebben we niet gekozen voor een top 5, aangezien elke machine voor jou geschikt kan zijn. Wel benoemen we de machines die in onze ogen geschikt zijn om volautomatisch in te pakken. Welke machine het best bij jou past zal moeten blijken na het doornemen van jouw wensen en huidig verpakkingsassortiment.

CVP Impack (Sparck)

De CVP Impack, voorheen CVP-500 kan automatisch inpakken tot 500 dozen per uur. Het ‘instapmodel’ van Sparck verpakt snel in een doos op maat en kan tot drie verschillende soorten eindeloos golfkarton verwerken waardoor je personalisatie kan toepassen voor jouw klanten. Dit is ideaal voor 3PL partijen die werken voor 1, 2 of 3 klanten (per warehouse).

CVP Everest (Sparck)

Het meest geavanceerde automatische verpakkingssysteem van Sparck: de CVP Everest. Er kunnen maar liefst tot 1100 pakketjes per uur verpakt worden. Net als zijn kleine broertje kan de grote broer ook drie verschillende soorten eindeloos golfkarton verwerken.

CartonWrap DUO (CMC)

Waar CMC met name om bekend staat zijn hun CartonWrap serie machines. Hierbij wordt elke verpakking op maat gemaakt en er is de mogelijkheid om elke doos te personaliseren in het volautomatische proces met de Packvertizing module. De CartonWrap DUO maakt verpakkingen op maat maar niet elke verzending heeft een traditionele verzenddoos nodig. Dat is wat deze machine ook zo uniek maakt: van 1mm tot 250mm dikte verpakken met behulp van één machine. Dit kan omdat de machine kan schakelen tussen een verzendenvelop en een traditionele verzenddoos.

Meer over de CMC CartonWrap DUO.

Genesys (CMC)

Het paradepaardje van CMC en dé ultieme verpakkingsmachine voor hoge volumes op maat verpakken. Door de CMC Vary-Tote kan de volautomatische verpakkingsmachine gekoppeld worden aan jouw magazijn en picklocaties. Ideaal voor partijen die een hoog volume aan orders hebben, meedoen aan (overheids)tenders om punten te scoren én het verminderen van operationele kosten.

Meer over de CMC Genesys.

Opera (Panotec)

Ook de Opera van Panotec kan volledig op maat inpakken. De Opera kan automatisch inpakken tot 780 dozen per uur. Panotec is bekende fabrikant van verpakkingsmachines die verpakkingen maken uit eindeloos golfkarton. De Opera is het meest geavanceerde inpaksysteem van deze fabrikant.

Meer over de Opera van Panotec.

Auteur Huub Twigt

Welke cookies zijn er?

We maken onderscheid tussen verschillende soorten cookies

Functionele cookies

We gebruiken zowel sessie-cookies (vervallen wanneer de webbrowser wordt afgesloten) en blijvende cookies (blijven op je apparaat tenzij deze worden gewist). Hieronder volgt een overzicht van de cookies waar we gebruik van maken.

Analytische cookies

We gebruiken zowel sessie-cookies (vervallen wanneer de webbrowser wordt afgesloten) en blijvende cookies (blijven op je apparaat tenzij deze worden gewist). Hieronder volgt een overzicht van de cookies waar we gebruik van maken.

Tracking cookies

We gebruiken zowel sessie-cookies (vervallen wanneer de webbrowser wordt afgesloten) en blijvende cookies (blijven op je apparaat tenzij deze worden gewist). Hieronder volgt een overzicht van de cookies waar we gebruik van maken.

Social media plug-in cookies

We gebruiken zowel sessie-cookies (vervallen wanneer de webbrowser wordt afgesloten) en blijvende cookies (blijven op je apparaat tenzij deze worden gewist). Hieronder volgt een overzicht van de cookies waar we gebruik van maken.

Maak een afspraak

Waar kunnen wij je mee helpen?

"*" indicates required fields