Home » Soorten karton

In verpakkingsland werken we met verschillende soorten karton, afhankelijk van de eisen waaraan een verpakking moet voldoen. Grofweg zijn er drie soorten karton: golfkarton, vouwkarton en massief karton. We zetten ze hier voor u op een rij.

Golfkarton is de populairste kartonsoort in Nederland. Jaarlijks wordt meer dan 1 miljard vierkante meter golfkarton geproduceerd! Golfkarton bestaat uit een of meerdere lagen gegolfd papier, afhankelijk van de gewenste stijfheid of sterkte.

Golfkarton is gemaakt van gerecycled materiaal en ook zelf weer 100% recyclebaar.

Door de samenstelling en sterkte kunnen golfkartonnen dozen goed gestapeld worden zonder in te zakken.

Altijd perfect passend te maken voor het product dat verpakt moet worden.

Golfkarton is daarmee uitstekend geschikt om uw boodschap te communiceren naar de eindklant.

Golfkarton is licht van gewicht, stabiel en sterk, makkelijk om te handlen.

Bij golfkarton onderscheiden we karton met een enkele golf en karton met een dubbele golf. Karton met een enkele golf, bestaat uit (het woord zegt het al) één laag golvend karton. De golfhoogte kan verschillen en bepaalt de uiteindelijke dikte van het karton.

Karton met een zogenaamde dubbele golf bestaat uit twee lagen karton. Dat zorgt voor extra sterkte en maakt deze golfkartonsoort geschikt voor zwaardere producten. De meest gebruikte dubbele golfsoorten zijn:

De sterkte van golfkarton wordt bepaald met een BCT- of ECT-test. BCT staat voor Box Compression Test. Hierbij wordt gekeken hoeveel gewicht een doos kan dragen voor dat deze inzakt. ECT staat voor Edge Crush Test. Deze test de draagkracht van een loodrecht stuk golfkarton (staande golf). Onderstaand filmpje laat zien hoe zo’n BCT test in zijn werk gaat.

Vouwkarton is zeer flexibel en stevig en kan tot allerlei creatieve vormen verwerkt worden. Daarom wordt het vooral gebruikt voor consumentenverpakkingen. Vouwkarton leent zich voor diverse verwerkingstechnieken en is heel goed te bedrukken, waardoor eigenlijk elke denkbare vorm en uitstraling mogelijk is. Voor iedere verpakkingswens biedt vouwkarton wel een oplossing, dankzij de enorme variatie aan mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan:

Vouwkarton is geschikt voor zowel food als non-food producten, kan uiteenlopende gewichten aan en is ook bruikbaar voor machinaal op te zetten verpakkingslijnen met end-, top- of sideloading.

Massief karton bestaat uit drie tot zes lagen papier die in natte toestand op elkaar geperst worden. Zo ontstaat een stevig karton dat ook behoorlijk waterbestendig is. Indien gewenst kan massief karton zelfs volledig waterdicht gemaakt worden. In dat geval wordt de ruimte tussen de vezels helemaal opgevuld, zodat er geen ruimte meer is voor vocht en dit ook niet wordt opgenomen.

Massief karton heeft de volgende eigenschappen:

Tegenwoordig komen steeds meer alternatieve soorten karton op de markt. Zo kan karton gemaakt worden van gras en zelfs van papier op basis van olifantenpoep. Karton blijft je verrassen…